Çocuklarda zamanında tespit edilerek tedavi edilmeyen göz bozuklukları, göz kayması, göz tembelliği, şaşılık gibi hastalıklar onların hayat boyu az görmesine , derslerinde, spor aktivitelerinde ve hayatlarının bir çok alanında başarısız olmasına sebep olabilir.
Bu gibi hastalıkların teşhis ve tedavisinde geç kalmayın, çocuğunuzun geleceğini karartmayın! Hiç bir şikayet olmasa da bebeklerde 6. ay, çocuklarda 3 yaş ilk göz muayenesi için ideal zamandır. Ancak aşağıdaki belirtilerde vakit kaybetmeden çocuk göz hastalıkları alanında uzman göz hekimine (pediatrik oftalmolog) gidilmelidir.
- Bir gözü kısma ya da kapatma
- Siyah görünmesi gereken göz bebeğinde beyaz yada puslu renk
- Cisimleri sürekli gözüne yakın tutma
- Başını bir yana eğerek bakma
- Gözlerini sık sık ovuşturma
- Bir veya iki gözün içe veya dışa kayması
- Prematüre doğum
- Ailede göz tembelliği teşhisi
- Ailede göz bozukluğu
0–16 yaş grubundaki çocukların göz sağlığı korumak için;
- Doğduktan hemen sonra,
- 6 aylıkken,
- 3 yaşındayken,
- Okula başlamadan önce,
- Okul süresince her yıl,
Periyodik olarak göz muayenelerinin yapılması gereklidir
Çocuklarımız, geleceğimiz, en kıymetli varlıklarımızdır. Onların üzerine titrer, uykusuz geceler geçiririz. Sağlıklı yetişmeleri için kendi sağlığımızı bile ihmal edebiliriz. Fakat bazen bilgi eksikliğinden kaynaklanan ihmaller sonucu çocuklarımız ileri yaşlarda tedavisi çok zorlaşan sorunlarla karşılaşabilirler. Bu sorunların en önemlilerinden ikisi özellikle küçük yaşlarda ortaya çıkan ve erken teşhis durumunda başarıyla tedavi edilebilen şaşılık ve göz tembelliğidir. Göz muayenesinin belli bir yaşı yoktur. Şikayeti olan çocuk hangi yaşta olursa olsun muayene edilebilir. Çocuğun muayeneye müsaade etmediği durumlarda uyutucu, sakinleştirici ilaçlar kullanılır, onlarla da verimli sonuç alınamadığı takdirde genel anestezi verilerek muayenesi tamamlanır. Çocukların hiçbir şikayeti olmasa bile 3-4 yaşlarına kadar en az bir defa göz muayenesinden geçmiş olmaları gerekir.
Prof. Dr. Levent Akçay