Göz kapaklarında başka şekil bozuklukları da görülebilir. Göz kapakları yaşlılığa bağlı olarak içeri (entropiyum) ya da dışarı (ektropiyum) doğru dönebilirler. Bu durum genellikle alt göz kapaklarında görülür, yaşlanmaya bağlıdır ve tedavileri cerrahidir. Göz kapaklarını yerlerinde tutan bağlar ve kapağı kaldıran kasta gevşeme söz konusudur. Yapılması gereken bağların ve kasın tamir edilmesidir. Üst göz kapağının içeri doğru dönmesi genellikle trahom sonucu oluşur, güney doğu bölgesinde yaşayan kişilerde daha sıktır ve tedavisi cerrahidir.
Göz kapağının dışa doğru dönmesi (Ektropiyum), yaşlanmaya yada yüz felcine bağlı olarak oluşur. Tedavisi ameliyatladır. Sol alt göz kapağında ektropiyumu olan hastanın ameliyat öncesi ve sonrası görünümü.
Yüz felcinde göz kapaklarını kapayan kas felç olur, göz kapanamaz ve böylelikle gözler açıkta kalır. Tükürük bezi ve beyin ameliyatları sonrasında ya da kendiliğinden oluşabilir. Öncelikle suni gözyaşı ilavesi yapılır fakat felç kalıcı ise tedavi cerrahidir. Yüz felci 3-6 ayda iyileşmez ise felcin kalıcı olduğuna karar verilir. İleri yaştaki hastalarda genellikle alt göz kapağında sarkma da oluşur. Üst göz kapağının içine altın bir ağırlık yerleştirilmesi ve gevşeyen bağların onarılması bu rahatsızlıkta etkin bir tedavi sağlar. Vücutta az reaksiyon yarattığı için altın kullanılmaktadır.
Sol yüz felci geçiren hastada sol alt göz kapağı dışa doğru dönmüş ve göz kapanamamaktadır. Aşağıdaki fotoğraflarda ise sağ üst göz kapağına uygulanan altın ağırlık ve sağ alt göz kapağı tamiri sonucu görülmektedir. Alt göz kapağı normal yerindedir ve üst göz kapağı kapanabilmektedir.
Prof. Dr. Levent AKÇAY